Ingefärsshot – Receptet

Ingen har väl vid detta laget missat ingefärans otroligt verksamma effekt.

 Den används vid bl a migrän, led och muskelproblem, menstruationssmärtor, förkylningar, ökar viktnedgång, magproblem, sänker högt blodtryck, vid åksjuka och illamående etc.
Vetenskapliga studier visar att ingefära har effekt oavsett om den används rå, upphettad eller torkad så använd den så ofta som möjligt och i vilken form ni vill!
 En viktig sak att notera är att den har olika effekt beroende på i vilken form man äter den. Väldigt kort förklarat så kan man säga att i den råa roten är det verksamma ämnet i huvudsak gingerol som vid upphettning omvandlas till zingerone som i sin tur när den kondenseras (torkas) ombildas till shogaul.
I samtliga former visar forskning att ingefära fungerar antiinflammatorisk.
Vid illamående är det den råa roten(gingerol) som har bäst effekt och för att dämpa hosta är det den torkade(shogaul)  som helst ska användas .
Det finns väldigt mycket intressant för den som är intresserad att studera ingefära och de minst 115(!) olika verksamma ämnen som hittills identifierats i roten.
 Själv dricker jag en ingefärsshot  på 20 ml 1 – 3 ggr per dag. Är det i förkylningstider så blir det fler gånger per dag då drycken piggar upp och man riktigt känner hur bacillerna bränns bort och försvinner!
Här kommer mitt recept (det finns massor av varianter ute på nätet om man googlar)
Ingefärsshot – Receptet
  • 75 cl vatten
  • 300 g färsk ingefära (gärna ekologisk)
  • 0,5 dl honung – kan bytas ut mot 0,5 dl socker el dyl
  • 2 citroner – saften
Rengör ingefäran noggrant . Jag brukar inte skala den då mycket av det nyttiga sitter precis under skalet.
Skiva den sedan i tunna skivor. (Det går även att riva grovt men jag tycker smaken blir mycket sämre)
Lägg skivorna i en kastrull och häll över vattnet. Låt sjuda på låg värme i ca 20 min.
Sila av ingefäran och tillsätt sedan honung eller socker. (Kom dock ihåg att honung inte ska upphettas till över 40 grader)
Pressa saften ur citronerna och tillsätt när vätskan svalnat.
Häll sedan upp på väl rengjord glasflaska och förvara i kylen.
Skaka flaskan väl innan du häller upp dina 20 ml.
Enligt uppgift ska det hålla sig i en månad om man förvarar det kallt men jag kokar en ny sats ungefär var 14:e dag  då alla i familjen dricker av den.
Om man vill kan man lägga i gurkmeja och nymald svartpeppar i shoten. Då bör man även äta lite kokosolja när man dricker den för att öka upptaget av curcuminet i gurkmejan.
Vill man testa att äta gurkmeja så finns recept på guldpasta och guldmjölk här

2 reaktioner till “Ingefärsshot – Receptet

    1. Hej! Jag är osäker på att det finns något användningsområde för resterna 🙂 De verksamma beståndsdelarna är ju till största delen urkokade så det ska vara om man vill använda det som smaksättning till ngt.

      Gilla

Lämna en kommentar