Konsten att bli med ridskola

Yvonne och Ylva vintern 1976
Yvonne och Ylva vintern 1976

Först av allt, innan ni läser vidare, så måste jag få nämna att nedan beskrivna  händelser skedde för hyfsat länge sedan och idag skulle det väl troligtvis (förhoppningsvis) inte gå till riktigt så här.  Men för ganska precis 40 år sedan var det ungefär detta som hände mig i en mycket liten by rätt långt in i Västerbottens inland.

Mycket vatten har flutit under under de berömda broarna sedan dess  och jag har t.ex blivit (lite) äldre och ( kanske något) klokare. Jag har under åren som gått berikats med massor av erfarenheter, en del rätt tuffa och hårda att smälta men det är också många fantastiska, härliga, nyttiga och livsavgörande saker som hänt mig.

Som med mycket i mitt liv så har slumpen spelat rätt stor roll och utan någon större planering eller avsikt så har tiden och åren rullat på. Så här lite i backspegeln så kan jag ändå se ett klart mönster av  val  (eller icke val) och att resultaten av dessa beslut tagit mig dit jag är idag.

Då och då får jag frågan varför, när och hur det gick till när allt började och efter lite funderingar har jag därför sammanställt en lista på vad som möjliggjorde mitt kommande yrkes och livsval.

Så om det är någon som till äventyrs har planer på att starta en ridskola så är det bara att följa instruktionerna nedan. Jag garanterar inte att det funkar men den som vill får gärna testa!

Ridlektion hösten 1976
Ridlektion hösten 1976

För att starta en ridskola krävs följande:

 1. Tänk dig att du är en ungefärligen 20-årig person som antingen saknar arbete eller i bästa fall innehar ett skittråkigt jobb, typ vid pepparkaksbandet på den lokala kakfabriken.
 2. Att du saknar passande mängd självkritik vilket också passande nog kompenseras av en betydligt högre grad av självförtroende än förstånd.
 3. Att du i  i din ägo (eller tillsammans med närstående, förslagsvis en syster) har ett antal hästar. Åtminstone 2.
  Vinterdag Långvattnet 1976
  Vinterdag Långvattnet 1976
 4. Att du sett ut en lämplig plats att hålla ridlektioner på. Kan i princip vara nästan var som helst så länge det inte finns allt för mycket grästuvor, storstenar, sorkhål eller trädrötter i vägen. I övrigt anpassas hastigheten efter underlaget.
 5. Att du bor i en landsbygd där det inom rimligt avstånd från den tilltänkta ridskolan bor och lever barn och ungdomar med en uppdämd längtan efter hästar. Som rimligt avstånd räknas allt från 1 – 100 km beroende på transportsätt, årstid och aktuellt tjälskottsläge. Och naturligtvis graden av intresse av den som ska transportera och transporteras att ta sig mellan punkt A (hemmet) till punkt B(ridskolan)
  Ridlektion Långvattnet hösten 1976
  Ridlektion Långvattnet hösten 1976
 6. Att du har ett antal anhöriga som utan några större protester är beredda att på högst obestämd framtid försörja dig då lönsamheten från ridskoleverksamheten både är mycket tveksam och i högsta grad osäker.
 7. Att du i din ägo har Arméns Ridhandbok. Det var i princip den enda ridhandbok som fanns för 40 år sedan så det var inte så mycket annat att välja på förutom en sönderläst Hästen som Hobby och en annan lika välläst bok om att träna hästen i hoppning som du fått av tomten julen 1968.
  Arméns Ridhandbok
  Arméns Ridhandbok
 8. Att du utan att blinka kompenserar din obefintliga instruktörsutbildning och erfarenhet med ungdomlig entusiasm och vilja. (Du har ju Arméns Ridhandbok så vad kan egentligen gå fel?) (Och julklappsboken från -68)
  Julklappsboken från 68
  Julklappsboken från 68
 9. Att du är smart nog att använda dig av det absolut snabbaste, säkraste och billigaste sättet att marknadsföra din blivande verksamhet på. För 40 år sedan fanns inte FB (och hur otroligt det kan låta, inte ens internet) så du får istället avslöja din avsikt att starta ridskola för en eller två av de 15 (skvaller)tanter som arbetar vid pepparkaksbandet på den lokala kakfabriken. Inom några få timmar så kommer ALLA boende inom minst 10 mils radie nåtts av beskedet. Faktiskt ett mycket snabbare, mer heltäckande och säkrare socialt media än de som finns i dag.
 10. Att du  utan någon som helst kunskap om föreningsliv startar en ridklubb (förutom den du förvärvat ur de älskade böckerna om Jill, skrivna i mitten av 50 talet av den engelska författaren  Ruby Fergusson). Styrelsen i denna förening hämtas förslagsvis från tvångsvärvade familjemedlemmar som lämpligt nog nått myndig ålder och klubben kan döpas till det fantastiska namnet Långvattnets Ridklubb.
  Jill! En stor inspirationskälla i mina tidiga år. Som tur är har jag numera förstått att hjälmen är viktigare än bettet!
  Jill! En stor inspirationskälla i mina tidiga år. Som tur är har jag numera förstått att hjälmen är viktigare än bettet!
 11. Att du fullständigt saknar den inlevelseförmåga (och livserfarenhet) som krävs för att inse att du de närmaste 40 (kanske 50) åren förmodligen alltid kommer att arbeta när alla andra är lediga. Och att eventuell ledighet inte innebär att man är ledig utan jobbar ungefär lika mycket som då man jobbar men då utan lön.
 12. Att faktiskt på riktigt tycka att det jobbiga med all obekväm arbetstid, köldskadade fingrar och tår, ofta på gränsen till kollaps utmattad kropp och en högst osäker ekonomi helt klart övervägs av att få arbeta med det man brinner för.
  Delar av Långvattnets Ridklubb våren 77
  Delar av Långvattnets Ridklubb våren 77

Om man tänker efter finns det säkerligen många fler anledningar och orsaker till varför jag en gång i tiden kom på idén att starta en ridskola. Och även om jag skämtar om hur arbetslöshet, aversion mot pepparkakor och ungdomlig entusiasm bidrog till de första trevande och tafatta försöken att inviga en annan människa i den svåra konsten att hitta rätt på hästryggen så är absolut den starkaste anledningen att jag fortsatte att jag upptäckte glädjen i att undervisa. Jag hittade en pedagogisk ådra i mig själv som jag inte visste att jag hade och när jag i början helt körde på känn och testade mig fram så kunde jag bara utgå från mig själv och hur jag skulle vilja få något presenterat och förklarat för mig. Så gör jag fortfarande och det verkar ju fungera även på mina nutida elever.

Kanske hade det blivit så att om ovanstående 12 beskrivna förutsättningar inte hade infunnit sig så hade jag arbetat med något helt annat. Kanske hade jag varit lärare i någon skola någonstans eller varför inte isprinsessa, författare eller lejontämjare ( de tre senare var mina drömyrken när jag var 5-6 år)

Nu blev det ju faktiskt så att jag till punkt och pricka följde ovanstående lista och när det ganska snabbt visade sig att intresset för hästar och ridning var väldigt stort i den lilla kommun jag hamnat i så det dröjde inte länge innan det blev dags att starta upp på allvar. I mina föräldrars kök samlades de första styrelsemedlemmarna till Nordmalings Ridklubb och i samma veva så startade jag och Stig företag och blev ridskoleägare.

1977 gick flytten ner till Nordmaling och hästarna installerades i Torsbäcksstallet och vi tvåbenta fick hyra in oss i ett litet, litet hus i brukssamhället Olofsfors.

Den hösten höll jag mina första lektioner i Nordmalings Ridskola och jag minns att jag (trots ett fortfarande helt orubbat självförtroende) ändå var väldigt glad att jag kunde Arméns Ridhandbok helt utantill (och julklappsboken från 68).

De första ridlektionerna i Nordmalings Ridklubb ht 1977
De första ridlektionerna i Nordmalings Ridklubb ht 1977
De första ridlektionerna i Nordmalings Ridklubb hösten 1977
De första ridlektionerna i Nordmalings Ridklubb hösten 1977
Nicke. Gotlandsruss. Långvattnet våren 1977
Nicke. Gotlandsruss. Långvattnet våren 1977
Fina Ylva vintern 76/77
Fina Ylva vintern 76/77
Lonius vintern 1976
Lonius vintern 1976

Vi stannade i Nordmaling fram till hösten -89 och när andan faller på så ska jag fortsätta min djupdykning ner bland gamla minnen och fotografier och berätta mer om hur det var att starta ridskola på 70-talet.

5 reaktioner till “Konsten att bli med ridskola

  1. Det kommer mera 🙂 Måste bara få min man att kolla igenom och skanna av foton. Hittills har jag använt mig av gamla pappersbilder men nu kommer vi in på en ny era, nämligen diabildstiden 😉 Massor av foton finns det men allt är på dia och en del inte ens monterade så det kanske dröjer ett tag innan jag får tillgång till den skatten 🙂

   Gilla

 1. Kul att läsa! 🙂 Perfekt att alla punkter uppfylldes så att du kom på rätt spår tidigt! Det skulle behövas fler ställen som er ridskola häruppe, som lär ut nh, CR osv på ett väldigt pedagogiskt sätt också! 🙂

  Gilla

 2. Hej Yvonne!

  Jag minns när jag började rida i Nordmaling som ung då det inte fanns något ridhus. Jag är född 77 och började när jag var 8-9 tror jag mig minnas. Minns hur bra du var (och säkert fortfarande är) som ridlärare. Minns ridläger och annat vid ett jättemysigt hus ute på landet utanför Nordmaling. Hur vi dissekerade hästben på en kurs osv. Tyvärr blev det inte lika bra när andra tog över ridhus och klubb. Nu är det säkert 10 år sedan jag red och har inte så mycket tid till det, men vill gärna ha info om du ska ha ridläger för vuxna, barn och ev. kurser på ditt ”nya” ställe utanför Umeå. 🙂

  Gilla

  1. Hej! Så roligt att höra från en ”gammal” elev 🙂 Första tiden i Nordmaling var verkligen en rolig tid och jag tänker tillbaka på allt med värme. Även om det var mkt slit och väldigt långa dagar så fanns det en otrolig arbetsglädje och tillfredsställelse i att förverkliga idéer och fundera ut lösningar på små eller stora problem. För att inte tala om alla fantastiska människor jag fick den stora förmånen att möta, både unga och gamla, elever och föräldrar.
   Till sist kom dock ögonblicket när det blev dags för uppbrott och nystart på annan plats och vi hade den otroligt stora turen att hitta vårt drömställe som ligger strax utanför Umeå i Hössjö. Här bedriver vi verksamhet sedan 27 år tillbaka och hit är du (och alla andra) varmt välkommen att hälsa på:) Titta in på vår hemsida http://www.sorgarden.org där finns alla kurser och aktiviteter presenterade och förhoppningsvis hittar du något roligt och intressant att anmäla dig till 🙂 Ha det gott så syns vi kanske snart 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: