Sörgårdsjul. Dag 11-Kransen

Här kommer jag fram till julafton, likt en sorts adventskalender, i ord och bild berätta hur jag och min familj helt Traditionsenligt (våra Traditioner alltså) förbereder oss inför julen.

Alla kan göra en krans, det är jättelätt!

Följ nedanstående steg så har du strax en superfin julkrans som alla kommer att avundas dig.

  1. Gå till närmaste dike och plocka 3-4 lagom långa kvistar av vide. Nynna gärna på mantrat; Alla kan göra en krans, det är jättelätt!
  2. När du tagit dig upp ur diket igen efter att ha halkat omkull 5 gånger på vägen dit och 4 gånger när du blev tvungen att gå hem för att hämta sekatören du glömt på köksbänken går du sedan till närmaste gran och tar några fina kvistar. Upprepa mantrat; Alla kan göra en krans, det är jättelätt!
Sekatören! Varje kranstillverkas bästa verktyg. Näst handskar!
  • När du sedan, lätt blödande och med ett käckt rivmärke på kinden tar in ditt taggiga och omedgörliga byte (du hittar även en en vilken du tycker är en bra idé att slåss med)  in i ditt kök är det lämpligt att återigen upprepa mantrat; Alla kan göra en krans, det är jättelätt
  • Själva huvudfiguren i dramat!
  • Leta fram rullen med den tunna gröna metalltråd som du vet att du har någonstans i huset. När du  efter 35 minuter hittat den går du ut igen och letar reda på sekatören du tappat någonstans i skogen. Upprepa mantrat minst 5 gånger; Alla kan göra en krans, det är jättelätt!
  • 2016-12-09 14.34.07
    Ståltrådsrullen som ”någon”trasslat till så att det varken finns en början eller slut på den
  • Efter att med pannlampans hjälp hittat sekatören igen är det dags att av videkvistarna  tillverka den stomme du behöver för att binda din krans. Upprepa mantrat HÖGT; Alla kan göra en krans, det är jättelätt!
  • Efter att du börjat om 14 gånger då kvistarna antingen varit för korta, för hårda eller för tjocka och kransen därmed skulle ha blivit lämplig till dockhuset eller är mer rektangulär än rund så upprepar du mantrat, nu med eftertryck; Alla kan göra en krans, det är jättelätt!!!!
  • Efter 14 försök så blev den ändå hyfsat rund!
  • Ta sedan fram själva grankvistarna och bind med hjälp av ståltråden fast dessa hårt och jämnt på stommen. Det vill säga, om du hittar början på det som en gång varit en prydlig ståltrådsrulle och nu är ett dj-a ståltrådstrassel så kan du nu binda fast granriset på stommen. Upprepa tålmodigt ditt mantra: Alla kan göra en krans, det är jättelätt!
  • Efter att i åtminstone 25 minuter arbetat hårt med att ordna upp ståltrådshärvan som saknat både början och slut, så sitter nu grankvistarna fast på stommen. Låt inte ditt numera höga blodtryck hindra dig från att upprepa mantrat: Alla kan göra en krans, det är jättelätt!
  • Själva granriset fästes nu på ett proffsigt och effektivt sätt fast på stommen.
  • Lirka sedan, försiktigt utan att skada kransen, bort din vänsterhandske som vid en närmare granskning nu visar sig sitta fast hårdare i kransen än grankvistarna. Ta ett (eller tre) djupa andetag och upprepa mantrat; Alla kan göra en krans, det är jättelätt!
  • Sätt tillbaka samtliga kvistar som lossnade när du fick klippa bort delar av handsken. Hämta därefter förstaförbandslådan för att plåstra om din blödande vänstra tumme och pekfinger då handsken numera saknar just dessa användbara detaljer för säker granbarrshantering.  Räkna långsamt baklänges till 10 och upprepa mantrat: Alla kan göra en krans, det är jättelätt!
  • Leta fram de röda band du tänker dekorera kransen med. När du efter 35 minuters sökande hittat dessa kan du konstatera att det saknas 14 cm. Lägg dig i fosterställning och upprepa mantrat; Alla kan göra en krans, det är jättelätt!
  • Ta det röda bandet och knyt som dekoration en stor rosett (gärna en snygg). Klipp av det av det röda bandet som inte behövs.( Skulle du vid detta tillfälle råka klippa av ståltråden istället för det röda bandet och hela kransen därmed ramlar isär rekommenderar jag att du slänger skiten och KÖPER en krans på närmaste julmarknad)  Ta därefter bort plåstret som fastnade på rosetten. Häll upp ett glas vin och upprepa mantrat; Alla kan göra en krans, det är jättelätt!
  • Suddig bild pga låg blodsockernivå och kraftiga humörsvängningar
  • Bär ut kransen för att sätta upp den på din dörr. Ta in den igen då du glömt att sätta dit upphängningsanordningen. Halsa ett till glas vin samtidigt som du sanerar golv, bord och kläder från grankåda och barr och gå sedan ut igen och häng upp kransen medan du upprepar mantrat; Alla kan göra en krans, det är jättelätt!Ta fram mobilen, fota dörren med din egenhändigt tillverkade krans.
  • Lägg sedan ut den fotoshoppade bilden på alla sociala medier du känner till med texten: ALLA KAN GÖRA EN KRANS, DET ÄR JÄTTELÄTT!
  • Lycka till!

    Julkransen
    Den Traditionella julkransen!

    Lämna en kommentar