Glutenfria semlor på mitt sätt

Det är faktiskt inte så speciellt svårt att äta bra och god mat trots att man inte fixar gluten och laktos. Det finns så många olika produkter att köpa numera så det är mera ett lyxproblem att det inte finns goda glutenfria semlor att inhandla.

Glutenfritt bröd  i allmänhet är ju ingen höjdare och det man hittar i butikerna är i de flesta fall med nöd och näppe ätbart.  Jag har därför börjat baka allt mer bröd själv och har nyfiket testat mig igenom de flesta olika glutenfria mjölalternativen som finns. Jag har bl.a  (enligt mig själv) lyckats göra helt underbart goda russinfrallor som jag är helt övertygad om ingen som smakar på dom skulle ana vara glutenfria. Även härligt grovt och gott lantbröd och naturligtvis tunt och krispigt fröbröd bakas regelbundet.

Men så var det ju det här med semlorna. Visst, jag skulle ju kunna klara mig utan semlor, det är ju inte så att jag är direkt mager och måste äta upp mig. Tvärtom så borde jag kanske låta bli om det ska bli någon bikinisäsong i år. (Fast om jag ska vara helt ärlig så har jag inte haft någon sådan de senaste 25 åren)

Men semlor är gott! Och jag vill kunna unna mig något gott ibland. Plus att jag blir så vansinnigt avundsjuk när övriga familjen varje tisdag under hela vårvintern  totalt hänsynslöst frossar i dessa läckerheter mitt framför mitt dräglande ansikte.

Jag testade för något år sedan att baka semmelbullar av glutenfri mjölmix men det blev inte bra alls. Resultatet blev platta, torra och smaklösa ”bullar” som inte ens hunden tyckte om . Så jag gav upp och köpte igen likt tidigare år de färdiga släta ”vetebullarna” som finns i frysdisken . Om man inte är alltför kräsen så går de att äta, speciellt om man ta mycket mandelmassa och grädde. Men inte är de som en ”riktig” semla inte.

Men skam den som ger sig, lite varm i kläderna efter att ha lyckats med matbrödet så gav jag mig på semmelprojektet igen.  Och denna gång lyckades det riktigt bra 🙂 Den smakar kanske inte riktigt som vetebulle och den blir också mörkare men fullt ätbar och ett stort, stort steg i rätt riktning mot den perfekta glutenfria semlan!

Här kommer receptet för den som vill testa.

Ingredienser

20 gram jäst

500 gram laktosfri mjölk

50 gram vit sirap

1 – 2 tsk mald kardemumma

240 gram bovetemjöl

0,5 tsk salt

2 msk rörsocker

30 gram psylliumfröskal(fiberhusk)

rapsolja till utbakning

Så här gör du

8 bullar

 • Lös upp jästen i lite av mjölken och vispa sedan ner resten av mjölken och den vita sirapen
 • Tillsätt kardemumma, bovetemjöl, salt, socker och psylliumfröskal och arbeta till en slät deg/tjock smet.
 • Täck skålen med plast och låt degen vila i en bunke i ca 2 timmar.
 • Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 lika stora bullar. Väger du bitarna så ska de väga lite drygt 100 gram/styck.
 • Forma till runda bollar, olja in händerna innan då degen är kletig. Lägg dom på plåt klädd med bakplåtspapper.
 • Om du vill kan du strö lite bovete eller rismjöl över bullarna.
 • Låt bullarna vila under bakduk i ca 1 timme.
 • Grädda bullarna i ca 20 minuter mitt i ugnen i 225 grader
 • Låt bullarna bli helt kalla innan du skär i dom.

Jag strödde inte något mjöl på mina bullar och penslade inte heller med ägg eller något annat innan gräddning. Jag tycker att det blev ett bra resultat ändå. Bullarna blir rätt mörka så 20 minuters gräddning bör räcka.

Sedan är det bara att dela bullen, ta ur och lägga inkråmet i en skål och blanda med lite laktosfri grädde eller mjölk samt riven mandelmassa efter smak och samvete. Lägga tillbaka den goda smeten i bullen och på med vispad laktosfri grädde.  Läck på locket, pudra med lite florsocker och NJUUUT!

De andra 7 bullarna lägger du med fördel i frysen vilket gör att de kommande 7 tisdagarna därmed är räddade!

Glutenfri semla

4 reaktioner till “Glutenfria semlor på mitt sätt

  1. Hej! Jag är verkligen ingen expert på att baka, fråga mina närstående 😉 Men jag har ändå lyckats bra med några sorter. Jag lägger ut recept på dessa då de är lätta att göra och varken krångliga eller har många och konstiga ingredienser 🙂 Lycka till!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: