Yvonnes hemgjorda insektsmedel – Receptet

Så roligt att just du hittat min blogg och mitt recept på hemgjort insektsmedel 🙂

Nu under sommarmånaderna är ni många hundra som varje dag läser och tar del av nedanstående recept.

Jag hoppas att du ska ha nytta av det och att du uppskattar att receptet är helt gratis och fritt att använda ENBART FÖR PERSONLIGT bruk!

Det kan vara bra att veta att det inte är tillåtet att utan tillstånd från Kemikalieinspektionen tillverka och sälja sprayer och vätskor som är tänkta att användas som insektsmedel.

Nedan är ett utdrag från Kemikalieinspektions hemsida:

”Kemiska bekämpningsmedel för djur såsom sprayer och vätskor måste vara godkända av Kemikalieinspektionen för att få säljas och användas.

Många av de bekämpningsmedel som saknar godkännande är baserade på så kallade ”naturliga ämnen”. Eteriska, flyktiga oljor finns ofta i insektsmedel för användning på hästar, liksom för att förebygga fästingar på katter och hundar. Men naturligt betyder inte detsamma som ofarligt och oljorna kan orsaka skador i form av överkänslighet eller allergi. Det är därför bra att du försäkrar dig om att de insektsmedel som du vill köpa till ditt djur är godkänt av Kemikalieinspektionen.”

Då mitt recept på insektsmedel är både effektivt, billigt och enbart innehåller naturliga ämnen så kan det kanske för en del kännas lockande att starta upp en produktion för kommersiellt bruk. MEN det är då viktigt att veta att tillstånd och godkännande av Kemikalieinspektionen kräver en lång, omständlig och troligtvis dyr process vilket knappast gör mödan värd.

Så fortsätt gärna att tillverka ert eget flug- och myggmedel till era egna hästar och hör gärna av er till mig om det är något ni undrar över eller kanske dela med er om hur ni tycker att det fungerar 🙂

Sommar!

En härlig tid med långa lediga dagar, sol, värme och saftiga gröna beteshagar med glada hästar.

OCH dessvärre insekter!

Oavsett var i vårt avlånga land en befinner sig så finns de där. Ohyra i alla möjliga former och storlekar som irriterar, sticks och t o m skadar våra hästar. Under sommarhalvåret känns vår kamp mot flugor, mygg, knott, bromsar, fästingar både ojämn och oändlig, för att inte tala om kostsam!

Ute i handeln finns massor av olika insektsmedel, flugtäcken, flughuvor, salvor etc, etc att välja på och jag är nog inte den enda som stått och läst på flaskor och burkar, klämt och känt på täcken och undrat vad man ska lägga sina surt förvärvade slantar på.

De insektsmedel som finns att köpa har enligt mig en mycket varierade effekt, oftast betydligt mindre än vad reklamen utlovar iallafall (jag har faktiskt testat de flesta) och/eller så giftiga och skadliga för miljön att man blir mörkrädd bara av att läsa varningstexten. Det de har gemensamt är att de är väldigt dyra och inte heller så dryga vilket gör att det blir otroligt kostsamt så har man ett antal hästar i hagen blir man snabbt ruinerad enbart på att köpa flugmedel och myggspray.

Jag har därför i alla tider kokat och tillverkat eget insektsmedel. Dels för att hålla nere kostnaden men också för att mina ridlägerelever skulle kunna borsta och pussa på sina fyrbenta älsklingar utan att bli förgiftade.

Jag har testat och provat mig fram under många, många år och det jag kommit fram till tycker jag fungerar riktigt bra. Åtminstone så har de norrländska lokala Sörgårdsflygfäna respekt för mitt ”Hemkörda” och då kostnaden är en bråkdel av de dyrbara flaskor inköpta i våra hästshoppar så kan man generöst slösa och spreja så ofta och mycket man vill. Vi har hittills varit relativt förskonade från fästingar men hästägare i områden där de finns gott om dessa äckliga kryp vittnar om att de helt klart sett att den hemkokade insektsmedelsvarianten inte enbart är effektiv mot flygfän utan också håller nere fästingangreppen.

Kombinera gärna med Sörgårdens Supersommarsalva som du kan köpa av mig för 120 kr/ burk plus porto.

Här är receptet för den som vill testa:

Sörgårdens bästa insektsmedel

(använd en gammal  panna/kastrull som du inte är rädd om)

1 liter vatten kokas upp tillsammans med 1 dl torkad timjan och 1 dl torkad rosmarin.

Blanda i 1 tsk beckolja innan det svalnat. Blanda väl.

Låt allt svalna helt och sila sedan noggrant genom en nylonstrumpa(om du vill kunna använda sprayflaska) och häll därefter upp i flaska, använd tratt. OBS! Spara de avsilade örterna, jag brukar använda samma åtminstone ett par tre gånger. Fyll bara på med mer vatten och lite extra timjan och rosmarin. (jag brukar lägga i ung 0,5-1 dl mer)

Jag återanvände Ultrashields flaskor (nåt ska man ju ha dom till) använd annars glasflaskor med ordentlig skruvkork för att inte de eteriska oljorna ska ”smita” vilket snabbt händer i plastflaskor.

Fyll inte upp flaskan helt.

Tillsätt sedan 1 dl äppelcidervinäger och 0,5 dl ättika (12 %).

Droppa i eteriska oljor ca 8-10 droppar av varje

Jag använder mig av:

Citrongräs, citronella, kryddnejlika, pepparmynta, lavendel, eucalyptus och cederträ.

Alla oljor behövs inte men citrongräs eller citronella samt lavendel och kryddnejlika bör ingå.

När bromsarna kommer tillsätter jag också bittermandelolja ca 1- 2 tsk.

Skaka ordentligt innan du sprejar på hästen.

Ingredienserna införskaffas på följande platser:

Torkade kryddorna kan köpas i matvaruaffären, stormarknader, marknader etc.

Ättika och äppelcidervinäger köper du också i livsmedelsaffären.

Bittermedelolja finns att köpa av de som säljer biodlingsredskap. Hittar du ingen så går det i nödfall även att använda den som finns i livsmedelsbutikerna. Inte riktigt lika bra men funkar.

Eteriska oljor köper jag oftast hos Opella  eller hos  Kosmetikkompaniet  som båda har mycket bra priser. Snabb leverans och bra service på båda ställena.

Beckolja beställer jag hos Wilmas Naturprodukter  Kontakta dom om du vill köpa större flaska.

Förvara svalt i glasflaskor med ordentlig skruvkork. Om du vill spraya på ditt insektsmedel så häll upp det du kommer att använda under 1-2 dagar i en bra sprayflaska med bra munstycke. Jag rekommenderar Granngårdens egna sprayflaskor, de håller bra trots att det finns beckolja i vätskan.

Lycka till med din egen tillverkning av insektsmedel! Hoppas att mitt recept ska vara dina hästar till nytta och hjälp!

Som  tack vill jag enbart ha en positiv tanke skickad via universum  🙂 Men Gillar du  inlägget, skriver en liten kommenterar och delar på Facebook etc så är det också suveränt 🙂

OBS! Det kan finnas hästar som är extremt känsliga och kan reagera på en eller flera av ingredienserna i insektsmedlet så testa för säkerhetsskull först på ett mindre område innan du sprayar hela din häst.

73 reaktioner till “Yvonnes hemgjorda insektsmedel – Receptet

 1. Hej Yvonne

  Tack för du delar med dig . Har köpt alla oljor utom bittermandel olja för hittade inte den på länken om oljor . Har du tips vart jag kan köpa den ? Vi har problem med brons/ hästflugorna . Tack på förhand . Hälsningar catarina

  Gilla

  1. Hej! Bittermandelolja kan du köpa i livsmedelsbutiken. Finns bland bakgrejerna. Eller så kan man gå till ngn som säljer biredskap till biodlare. De har också bittermandelolja

   Gilla

  2. Jag bor i Uppland och har testat ditt recept och precis gjort slut på en flaska. Sedan jag började använda ditt myggmedel så har jag inte haft en enda fästing på hästen och ytterst få stygnflugeägg, trots att hagkamraterna har fullt med sådana. Han verkar inte vara biten av andra flygfän heller. Helt suveränt myggmedel! Kommer aldrig att använda nåt annat.😀 Tack!

   Gilla

  3. Hej! Så roligt att höra att mitt recept funkar för dig också 🙂 Det är ju härligt att kunna vara till lite hjälp för andra hästägare och ännu roligare när man får så fin respons 🙂

   Gilla

  1. Vi är lyckligtvis väldigt förskonade från fästingar hos oss så jag vet faktiskt inte om det har effekt på dessa också. Det jag ev kan tänka mig är att man kan tillsätta vitlök 5-6 klyftor annars verkar de fästingmedel man kan göra själv vara rätt likt mitt recept.

   Gilla

 2. Använder du kryddnejlikan och pepparmyntan för att du gillar doften eller är de avskräckande för knotten? Tänkte om jag kunde byta ut dem mot dofter som jag gillar bättre men om de är för effektiviteten så gör jag inte det.

  Gilla

  1. Jag använder dessa pga den insektsavstötande verkan de har. Tycker att det blir mer krut i medlet när jag blandar i dessa också.

   Gilla

  1. Jag kan inte hitta ngt i karenslistorna att ngn av ingredienserna ska vara belagda med karens. Listorna är dock lite luddiga och kan vara svåra att tyda ibland (tycker jag iallafall) så för säkerhetsskull bör man nog kolla med respektive tävlingsförbund vad som gäller.

   Gilla

  1. Ja det är samma sak 🙂 Det är den jag brukar använda men vet att det även finns att köpa hos de som säljer biredskap och då är det nog oljan de säljer.

   Gilla

  1. Det ska inte vara något problem. Det är inget som är giftigt i insektsmedlet i dessa doser. Du får bara kolla så att fölet inte tycker att mamma luktar konstigt och inte vill dia som det ska. Spreja inte på juvret första gången så vänjer sig nog fölet snabbt vid doften 🙂

   Gilla

 3. Hej Yvonne
  Nu är det dags att köpa ingredienserna för nu är knotten och flugorna hemska! Tack för att du delar med dig. Jag har delat på FB för våra hästars skull:)

  Hälsningar
  Yvonne

  Gilla

  1. Ett tips är att göra en salva med bivax och använda de eteriska oljorna samt beckoljan för att smörja in runt skapet och virvlar mm. 🙂 Jag ska lägga u receptet på insektssalvan också här på bloggen 🙂

   Gilla

  2. Kan vara en idé för mina är inte så glada för att bli sprayade på 🙂 Har fått tag på pepparmintsarom och naturlig citronarom samt bittermandelarom. Saknar Timjan och Rosmarin. Kan jag beställa av dig? Sedan köpte jag hela kryddnejlikor och undrar om jag kan mala dom själv? Många funderingar:)

   Hälsningar
   Yvonne

   Gilla

  3. Det går bra att beställa av mig 🙂 Timjan kostar 22 kr/ hg och Rosmarin 15 kr/hg. Du kan skicka dina adressuppgifter till min mail [email protected]
   Jag har enbart använt eteriska oljor (förutom bittermandelaromen) så jag vet inte hur insektsmedlet blir när man använder aromer istället. Testa så får du höra av dig hur det funkar 🙂 Samma gäller kryddnejlika, jag har använt eterisk olja och vet inte hur det blir när man tar den torkade kryddan. Jag tror inte att du behöver mala dom för att få ut doft ur dom, det går nog bra att koka dom hela.

   Gilla

 4. Funkar toppen har använt det hela sommaren. Känns skönt att inte dränka dom i gift. Använt lite mer beckolja dock (av misstag )

  Gilla

  1. Härligt att höra 🙂 jag tycker också att det känns bra att inte behöva använda så mkt giftiga medel på hästarna.
   Jag brukar öka upp andelen beckolja när det blir mkt broms så det är nog bara bra att du använt mer än i receptet 🙂

   Gilla

 5. Har provat detta fina recept, men det gick åt väldigt mycket och ändå är mina två hästar besvärade av både mygg och broms: 1 liter för 2 sprejningar vardera ( morgon och kväll). Kan man göra receptet starkare med mer ex mer beckolja, eller något? Insektstrycket är väldigt högt just nu och väldigt varmt. Sen är mina hästar fullblod med ytliga blodkärl som kanske lockar till sig mer. Har du något vidare tips Yvonne Larsson?

  Gilla

  1. Ja denna sommar är verkligen insekterna besvärligare än någonsin 😦 Jag brukar öka upp beckoljan till det dubbla samt även ta mer av de eteriska oljorna och bittermandeloljan när det är som mest insekter. Mot broms är det inte mkt som fungerar, speciellt om man har mörka hästar men jag upplever att det blir mindre angrepp om man ökar upp beck och bittermandeloljan till dubbla dosen. Jag gör även en egen salva som jag smörjer in hästarna rejält med i skapet och under magen och det har fungerar mkt bra som komplement. Jag ska försöka få lite tid över och lägga ut receptet även på den salvan.

   Gilla

  1. Hej 🙂 Det beror lite på vilket insektstryck det är förstås men hos oss som har mkt mygg och svidknott får vi spraya flera gånger per dag. Jag brukar också spraya innan ridlektionerna och innan vi släpper ut dom på betet igen. Våren/försommaren är värst hos oss då vi de senaste åren haft mygginvasion, svidknotten kommer mer framåt hösten.

   Gilla

 6. Hej 🙂

  I år är det tredje sommaren jag använder ditt ditt myggrecept och kan bara säga att det är helt fantastiskt använder det med 4ess salva. Rekommenderar det till alla som jag känner även jag själv använder det när jag är med hästarna 🙂
  Det absolut bästa är att det är giftfri (fick en flaska renons av en kompis häst som dog å fy tusan för att andas in och spraya de där skiten)
  Undrar vad de för salva du skriver om?

  Gilla

 7. Tack för receptet! Positiv tanke kommer här 😀 är detta okej tror du att spraya på sto som fått föl nyligen?
  Mvh Fia

  Gilla

  1. Hej 🙂 Det brukar inte vara något problem att spreja digivande ston. Testa lite försiktig först bara så vänjer sig fölet snabbt.
   MVH Yvonne

   Gilla

 8. Hej Yvonne! Tusen tack för ditt tips och att du delar med dig av receptet!
  Jag har länge tänkt göra eget flugmedel men har inte riktigt fått ”ändan ur vagnen” förrän nu när vi har 6 egna hästar och det går åt så mkt.
  Jag fastnar dock på en punkt och det är hur mkt 8-10 droppar eterisk olja är i mängd. På Opella finns det så många olika storlekar att välja mellan så jag blir lite osäker på hur mkt man behöver för en hel sommar liksom…

  Dessutom är ju oljorna i sig ganska dyra – iaf när jag har lagt dem i varukorgen i större storlekar – har du räknat ut på ett ungefär hur mkt det skiljer i kostnad om man gör eget flugmedel vs att köpa färdigt (finns ju större mängd att köpa om man har många hästar och då brukar även literpriset gå ner..)
  Försöker tänka ekonomiskt och smart här =)

  Hur bra är hållbarheten på sprayen? Tänker om man kan göra storkok och spara eller om den blir ”dålig” snabbt så man måste koka ny hela tiden?

  Mvh Ylva

  Gilla

  1. Hej! Just när man ska köpa in alla ingredienser så kan det kännas lite avskräckande med kostnaden men jag som under många år använt till mina lektionshästar(upp mot 20 st) flera gånger per dag har definitivt sparat massor av pengar genom att till verka eget medel 🙂 Köp de små flaskorna med 10 ml eterisk olja, det kommer troligen vara tillräckligt för hela sommarens behov 🙂 Hållbarheten är lång så länge du förvarar i glasflaskor med rejäl skruvkork, det har hänt att jag använt insektsmedel som stått hela vintern och det har fungerat precis lika bra som det nytillverkade 🙂

   Gilla

  2. Toppen! Tack för snabbt svar! Det var bara lite svårt att avgöra hur stor mängd 8-10 droppar var så jag lade 100 ml av alla oljorna i varukorgen och då blev det över 2000 kr bara för dem. Då kändes det ganska dyrt… 😉

   Så man behöver glasflaskor till förvaringen? Inte i sprayflaskor då?

   Ska de stå kylt eller räcker det med torrt och svalt? Lika bra att fråga experten =)

   Ha en fin kväll!

   Gilla

  3. Hej igen 🙂 Eteriska oljor har en förmåga att försvinna om man inte använder glasflaskor att förvara i. Jag använder däremot sprejflaskor när jag använder det och då har jag köpt från Granngården som har riktigt bra sådana med bra plast och framförallt så håller själva sprejfunktionen länge. Det räcker att flaskor förvaras svalt och gärna mörkt så håller det länge 🙂

   Gilla

  4. Tack igen! Så en idé kan kanske vara att tillverka själva grunden på sprayen och sen tillföra de eteriska oljorna först när man ska hälla över det i en sprayflaska?
   Det kanske kan funka… Vad tror du? =)

   Mvh Ylva

   Gilla

  5. Nu har jag en kompletterande fråga….
   Hade man inte kunnat ta ut det mesta av timjan och rosmarinen när det har kokat upp – innan man häller i beckolja?
   Jag tänker att en hel del av beckoljan annars kanske fastnar i timjan och rosmarinen och på så sätt följer med dem ut när man silar.
   Att det blir mindre beckolja i själva slutprodukten isf…?

   Och ska man sjuda kastrullen med beckoljan i?
   I en kommentar såg det ut som om du har skrivit det men uppe i receptet står det att koket ska svalna innan man häller i beckoljan så jag blir lite förvirrad.

   Flugsprayen är grymt bra! Tack för tipset och en varm cyberkram till dig som delar med dig!

   Mvh. Ylva

   Gilla

  6. Hej 🙂 Jag har gjort lite olika genom åren och på slutet så hällde jag i beckoljan på slutet av koktiden så att den fick sjuda med en stund tillsammans med lite ättika också. Då fördelas oljan bättre i vätskan och det blev mkt lättare att använda sprejflaska. Jag upplever inte att det blir mindre doft när man gör så utan tvärtom 🙂 Det blir lite mer lukt i köket också vilket kanske inte uppskattas om man bor i lägenhet eller tillsammans med doftkänsliga familjemedlemmar 😉

   Gilla

 9. Hej Yvonne. Nyfiken att testa ditt recept.
  Men jag undrar över beckoljan. Förhindrar man bränning genom att sila den med dekoten?

  Och blir det kladdigt att spraya med Den? Går de alltså att använda sprayen dagtid överallt på hästen utan kläde o risk för bränning av solen ?

  Gilla

  1. Hej. Den lilla mängd beckolja man använder i receptet är i huvudsak för att få en insektsavskräckande doft och genom att blanda i en tsk kastrullen och sjuda lite så finfördelas beckoljan bättre. Om man vill använda en sprejflaska så måste man sila genom en nylonstrumpa el dyl för att inte sprejanordningen ska klibba ihop. Hästarna blir inte kletiga eller klibbiga av insektsmedlet, speciellt om du sprejar. Om man inte silar vätskan och väljer att använda svamp och stryka på lägger sig oljan överst och då kan hästen bli lite randig men jag har aldrig upplevt att den blir kletig. Har heller aldrig upplevt att medlet skulle bränna i solen.

   Gilla

 10. Hej Yvonne! i år är det första gången som jag nu ska testa ditt recept! Men jag vet att det är såååå bra då ägaren i stallet jag hyr in mig i använder det, så jag har sett resultatet. Och hästar som är så känsliga, så högfrekventa varelser måste tycka att det är så skönt att få en naturlig effektiv produkt på sin kropp. Så här sänder jag en kram, positiv tanke och tackar så mycket för din givmildhet! Har även din salva, oxå den är helt fantastisk! även om den snart är slut och ska testa göra min egen salva i år! så roligt att kunna göra egna produkter 🙂 Så tusen tusen tack!

  Gilla

 11. Läste någonstans att du skrivit om vitlök i medlet mot fästingar. Hur skulle du ta med det då? Nu såg jag att många av de eteriska oljorna hjälper mot fästingar o även rosmarin. Men man kan ju aldrig gardera för mkt mot fästingar känns det som… 😜

  Gilla

  1. Jag har gjort lite olika under åren som gått men det jag tror är mest effektivt är att krossa en halv vitlök lätt och lägga den i hopkoket med skal och allt medans det fortfarande är varmt. jag har även testat att lägga i gul lök på samma sätt och det har hjälpt en del mot mygg. Vi har inte haft fästingar här på Sörgården så jag har lite dålig koll på vad som funkar bäst mot dessa äckliga små kräk. 🙂

   Gilla

 12. Hade kvar av fjolårets storkok, doftade lika gott. Stått svalt och i mörk sprayflaska. Jag kunde inte känna ngn skillnad faktiskt. Nu är det dags för ny sats, ska prova med vitlöken👍
  Har även gjort din salva i flera omgångar. Den är suverän, helt klart den bästa jag provat till både mugg o mina torra händer! Varmt stort tack för dina recept❤️

  Gilla

  1. Det håller sig länge bara man haft det i glasflaskor så det går jättebra att använda 🙂
   Ja visst är salvan fantastisk 🙂 Jag älskar både den och ringblomssalvan 🙂

   Gilla

 13. Här kommer en positiv tanke till dig via en kommentar, skickar också en via universum. 🙂 Testar ditt insektsmedel denna sommar för första gången och hästarna är supernöjda! Extra plus att man även vågar spraya på känsliga ställen. En kompis använde på sitt sto när hon var irriterad på styngflugor, och det blev en riktig succé . Tack att du delar med dig!

  Gilla

 14. Jag kokade detta i eftermiddags. Nu har jag precis sprayat på mina hästar med detta, testade bara benen för att se så de tål det. Ska bli spännande att testa något som inte innehåller några farliga ämnen för häst och ryttare!

  Gilla

  1. Det är så roligt att så många testar mitt recept och kokar eget insektsmedel 🙂 Mycket mer miljövänligt och betydligt billigare än köpemedlen 🙂 Hoppas att du blir nöjd med resultatet, hör gärna av dig och berätta hur det går eller om det är något du undrar över 🙂

   Gilla

  2. Nu har jag använt det ett tag och det jag märkte stor skillnad var på antalet fästingar per dag. Från att ha plockat ca 10 per häst/ dag hittade jag endast några få eller inga alls. Superbra! Nu när det varit slut så har jag märkt skillnad på att det är massor med fästingar igen!!

   Gilla

  3. Härligt att höra att det fungerar mot fästingar också! Det är rätt många som frågat om det men då vi inte har fästingproblem här på Sörgården har jag aldrig kunnat avgöra hur effektivt det är. Eller så är det att vi använt mitt medel som gjort att vi aldrig haft en fästing på någon häst någonsin 🙂

   Gilla

 15. Hej! Vad roligt att det finns ett recept som alternativ till de dyra giftiga insektsprayerna som finns i butik! Du skriver att alla eteriska oljor inte är nödvändiga i receptet, men jag undrar om funktionen på sprayen blir annorlunda eller försämrad om man skulle utesluta de som inte är nödvändiga?

  Gilla

  1. Hej 🙂 Ja det känns verkligen bra att kunna tillverka eget miljövänligt insektsmedel som faktiskt fungerar precis lika bra som de giftiga som finns i handeln! Jag brukar alltid blanda i eterisk olja av lavendel, kryddnejlika, citronella och teatree i insektsmedlet. Har jag hemma tillsätter jag även pepparmynta och cederträolja också. Medlet fungerar även om du inte har i allt men jag upplever att det blir mer effektivt mot fler olika sorters insekter när jag har i flera olika oljor.

   Gilla

 16. Nytt år, nya flygfän och nya kunskapssökande hästägare. Kul med flera år av kommentarer här i kommentarsfältet. Har gjort mitt första kok idag och ser fram emot att spraya hästarna med medel utan gift. Hur förvarar ni andra ert medel? Familjen protesterar när jag föreslog att ställa det i kylskåpet 🙂

  Gilla

 17. Tusen tack för att du delar med dig 🙏. Nu är alla ingredienser införskaffade, det ska bli så spännande. Jag har en liten undran bara, hur lång är hållbarheten? Måste man förvara i glasflaska eller går det bra i sprayflaskor i plast?
  Må gott! / Annika

  Gilla

 18. Wow! Det bästa jag prövat på hästarna. Det känns skönt att spraya dom utan gifter och samtidigt som det är ett effektivt flugmedel. Tänker att jag ska ha lite lite tea tree nästa kok.
  Tack för ett bra recept!

  Gillad av 1 person

  1. Hej 😀 Så roligt att du gillar receptet! Jag har också använt Tea tree i och tycker att det fungerar bra, ta inte så många droppar bara då det är en stark olja en del hästar kan reagera på med utslag och hudiritation ffa om oljan blivit äldre och bildat peroxider. Pröva dig fram och använd nyinköpt olja 😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: