Utvalt

Tävlingen avgjord :)

Grattis säger vi till Pernilla Samuelsson! Du vann en valfri lektion eller hästbehandling 🙂

Och STORT TACK till alla som var med och tävlade, det var verkligen roligt att se att så många ville vara med. Det blir fler tillfällen att vinna fina priser donerade av mig så håll ögonen öppna, nästa gång kan det bli din tur att kamma hem vinsten 🙂

Vinn en lektion eller behandling 🙂

För att fira in det nya året OCH att min hemsida dessutom fått en ansiktslyftning 🙂 så kommer jag att tävla ut en lektion med valfritt innehåll, alt en ET eller Lymfmassagebehandling. Allt du behöver göra är att GILLA och följa min sida på facebook yvonnelarsson.nu eller min Instagramsida samt gilla och DELA tävlingsinlägget 🙂

Skriv gärna en kort kommentar också i inlägget 🙂

Värde 550kr-750kr, ev resekostnad är det enda du behöver betala.

Jag drar en vinnare den 31/1 kl 22.00

Lycka till allihopa 🙂

🙂
Utvalt

Välkommen till mitt liv!

Hej och välkommen till min blogg!

Här kommer den som vill få ta del av det som rör sig i mitt huvud och mina åsikter vad det gäller hästar och dagens hästhållning. Jag kommer att skriva om nyheter i hästvärlden, framförallt när det gäller forskningsrapporter och studier om hästens olika beteenden och behov.

Det kommer även att finnas underrubriker för Equine Touch/Hästhälsa, Örter, Centrerad Ridning samt för Kommunikations och Kontaktövningar.

Jag kommer även att teckna ner och publicera minnen, historier och anekdoter från mitt liv som hästägare, ridlärare, ridskoleägare, hästtränare och hästbehandlare under rubriken Hästminnet. Det har ju hunnit hända rätt mycket i mitt hästliv sedan jag som sjuåring lyckades smita in på Gamla K4 och få min första kontakt med det underbara djur som sedan följt mig genom livet. Allt nedtecknat ur mitt kanske något dåliga minne men jag har många minnesvärda, intressanta, roliga saker och en del mindre roliga och kanske till och med sorgliga händelser som jag gärna delar med mig av.

Och naturligtvis kommer jag att dela med mig om vad som händer i min vardag, stort som smått.

Jag hoppas att du som läser bloggen ska ha glädje och nytta av den, kanske till och med få någon ny lärdom, kunskap eller insikt som kan vara dig och din häst till gagn.  Eller bara skratta eller gråta lite åt mina historier.

Alla kan ju inte tycka eller göra likadant, det finns egentligen inga rätt eller fel, inte ens i hästvärlden. Så länge vi inte skadar någon annan med vårt sätt att vara eller agera så är det upp till var och en att hitta sin väg här i livet.

Det viktiga är att vi inte stannar av och stagnerar, vi lär oss ju nya saker hela livet, ända tills vi dör. Det gäller att ta tillvara på alla tillfällen att lära av varandra, att vara nyfiken, ifrågasättande och på ett tolerant och generöst sätt ta emot och samtidigt även kunna ge av det vi kan och vet.

En gammal sanning är att kunskap aldrig är tung att bära.

Och en annan sanning är att det hästar respekterar mest är kunskap!IMG_7094

Norrlandsturné maj 2023

Nu är jag på gång igen och sitter och planerar in årets första resa till Umeå.

Min plan är att vara i Norrland 5 – 14 maj (exakta datum är inte helt spikade i skrivande stund)

Den 7 maj kommer jag att vara i Skellefteå och ha en heldag med CR-lektioner, skulle du vara intresserad av det går det jättebra att höra av sig till mig så får du kontaktuppgifter till arrangören 🙂

Om det är någon fler som är intresserad av att anordna en kursdag i CR, Hästmassage, Örtkunskap, Uppbyggande Träning för häst eller Hästkommunikation så är det bra att hojta till 🙂 Först till kvarn!

Det går även att boka föreläsning/clinic i Uppbyggande Träning, perfekt att ha en kväll 🙂

Självklart kommer jag även att åka runt och hålla privatlektioner, Equine Tuochbehandlingar, lymfmassage mm, hör av dig om du vill boka in mig 🙂

Kontakta mig via mejl [email protected] eller ring/sms 070-3484645 Messenger fungerar också jättebra https://www.facebook.com/yvonnelarsson.nu

Pepparkakshuset

Det perfekta pepparkakshuset
Det perfekta pepparkakshuset

Varje år vid denna tid så skapar jag ett mästerverk som alla i min omgivning avundas och beundrar. Detta fantastiskt genomtänkta och välarbetade hantverk sprider sedan hela julmånaden och fram till Tjugondag Knut  en otrolig julstämning och frid. Redan i september börjar jag fundera på ritningar och dekorationer och i november provbakar jag och testar mig fram så att huset blir alldeles, alldeles underbart och absolut perfekt när det blir klart i början av december.

In My Dreams!

Jag ljuger så ”tapeterna krullar sig” som Ernst skulle ha uttryckt det.

Pepparkakshus var något jag sysslade med på den tiden jag troligtvis inte var vid mina sinnes fulla bruk och tyckte att det var värt all ilska, frustration och hysteriska utbrott bara för att jag ”MÅSTE” ha ett pepparkakshus.
Det som var tänkt som en trivsam familjeaktivitet urartade oftast till ett slagfält där pepparkaksdeg, kristyr och nonstop flög runt väggar och tak.

Mina stackars barn har nog fått en del kvarstående trauman efter dessa ”julpysseldagar” och har(vad jag vet iallafall) inte i vuxen ålder anammat just  denna Tradition.

Lyckligtvis har min avkomma en klok och lugn fader som vid dessa tillfällen kunde likt rosa sockerglasyr gjuta olja och lugn över sin  överhettade  pepparkakshusfaschist till fru när hon förvandlades till något som liknade (Pepparkaks-) Hulken.

Samtidigt släppte han ut hunden och låste han in alla katter och minderåriga tills att mamman i huset blivit sig lik igen. (Dvs när hon åter kunde formulera sammanhängande meningar i normal samtalston samt antagit en något mindre grön nyans)

Det blev alltid något slags pepparkakshus.

Fadern lagade trasiga väggar och tak med Karlssons klister och lyckades fästa de felmätade skorstensdelarna på det sneda och vinda taket. Brända husdelar doldes bakom extra mycket kristyr, godis och florsocker. Pyntat med snö av vadd och massor av tomtar och änglar så blev det ändå rätt snyggt.

Fadern brukade även placera en  liten lampa i dess innanmäte vilket gjorde att ett stämningsfullt ljussken spreds genom husets fönster och dörrar.

Lampan avslöjade dessvärre även också bakverkets alla brister och skavanker då det även lyste genom alla sprickor och öppningar som inte var menade. Men värmen från belysningen frigjorde också en härlig doft av nybakade pepparkakor så vi lät den sitta kvar.

Då jag (till barnens och Gubbens lättnad) så småningom kom till så pass stor självinsikt att jag  insåg att jobbet som pepparkakshuskonstruktör per automatik frammanade mitt absolut sämsta jag så tog jag mitt förnuft tillfånga och avslutade denna av ingen saknade Tradition.

Istället inhandlade jag en julby av keramik på Maxi.  Varje jul är det bara är att plocka fram den ur kartongen och sätta i en kontakt så är har man pysslat klart.

Den doftar inte pepparkaka men har i gengäld skapat en mycket mer harmonisk julpysseltid där familjen  åtminstone slipper få besök av Hulken.

PS! Huset på bilden är tillverkat att Saltå Kvarn om någon känner för att återskapa underverket  http://www.saltakvarn.se/2008/12/01/dekorera-ditt-pepparkakshus-som-barsja/

9 december – Pepparkakans Dag

Pepparkaksformar, kanske 100 år gamla!

Visst vet ni att Pepparkakans Dag varje år sedan 1996 firas den 9 december.

Här hos oss firas dagen helt Traditionellt genom att jag bakar en laddning pepparkakor där samtliga figurer som vanligt får helt olika gräddningsgrad. På plåten kan allt hittas, från bleka och i princip ogräddade exemplar till mörkt, mörkt bruna nästan svarta.

Enligt gammal Tradition så hävdar jag med bestämdhet att det måste vara något fel på ugnen. Och enligt samma gamla Tradition är Gubben precis lika bestämd när han påstår att det är fel på bagerskans baknings- och kavelteknik. (Vilket naturligtvis både är rätt modigt och dumdristigt av Gubben när man tänker på vem som håller i kaveln)

Hur som helst så blir man allt lite  filosofisk när man betraktar resultatet och jag  tänker att det ändå inte spelar någon roll vilken färg kakorna har på utsidan – alla kakor har ändå samma ursprung, samma innehåll och kommer alla från samma deg!

Jag menar – Alla är ju lika mycket värda oavsett. Eller hur?

Och lite extra roligt är det att eftertänksamt och nostalgiskt få använda de pepparkaksformar både jag själv, min mamma och mormor använde när vi var små.

Alla är välkomna oavsett form eller färg. Även pepparkakor!

Ridläger för VUXNA sommaren 2023

I samarbete med Kristina Wärme, Högkläppsgården, Sörfors Umeå kommer vi att arrangera ett 4-dagars INSPIRATIONSRIDLÄGER för vuxna med egen häst.

Datum blir den 29/6 – 2/7 2023

Vi kommer att erbjuda massor av undervisning, både uppsutten och avsutten sådan.

Innehåll: Under lägerdagarna får Du och Din häst av och uppsuttna lektioner i bl. a Centrerad Ridning varvat med olika kommunikationsövningar/miljöträning samt uppbyggande träning för häst(SWUS).

Det blir även härliga och nyttiga Qigongpass blandat med  intressanta föreläsningar/workshops med olika innehåll. I skrivande stund är inte föreläsningarnas innehåll exakt planerade men allt från hästens välbefinnande/hästmassage, hästens beteende och psykologi, anpassning av utrustning, utfodring, örtmedicin till Din häst och Dig själv mm brukar vara uppskattade.

Eventuellt kan även någon lugnare uteritt också hinnas med om så önskas.

Maxantal deltagare: Begränsat antal deltagare max 8 st med egen medföljande häst. Lämplig ålder för deltagande är 15 år och uppåt med minst några års riderfarenhet.

Helinackordering ingår, dvs förutom all härlig undervisning så ingår all mat samt logi i 2-3 bäddsrum. Deltagarna bor i en fantastisk fin renoverad Västerbottensgård med kök, dusch, toa, tvättstuga etc. Uppstallning sker i hagar, medtag eget foder.

Högkläppsgården i vinterskrud

Anmälan: Görs via detta formulär Anmälan till Inspirationsläger 2023

Mer information, prisuppgift mm får du genom att kontakta Yvonne mejl [email protected] eller sms/ring 070-3484645 Kristina mejl [email protected]

Välkomna till årets roligaste och mest intressanta veckokurs och en vecka fylld med massor av inspiration!

  Vi ser fram emot att få träffa er alla!

           Yvonne och Kristina

TÄVLING

Glöm inte att delta 🙂 Sista tävlingsdatum den 28 oktober!

VINN en föreläsning i Uppbyggande Träning för häst enl SWUS!

Nu kan du vinna en gratis föreläsning till din förening, klubb, stall- eller kompisgäng 🙂

Valfritt datum nov 2022 – april 2023.

Föreläsningen innehåller en teoretisk del ca 2 timmar och en kortare clinic ca 1 timme.

För att vara med och tävla så vill jag att du:

1.GILLAR och DELAR detta inlägg på facebook eller instagram. (Glöm inte att tagga mig så att jag vet att du tävlat 🙂 )

2. Taggar (minst) tre av dina vänner som du vill bjuda med på föreläsningen (Och som sagt glöm inte att tagga mig också 🙂 )

3. SAMT skriver en kort motivering till varför just du vill vinna.

Läs mer om Uppbyggande Träning för häst HÄR

Lämplig plats att hålla till på behövs max 15 mil från Unnaryd.

Sista tävlingsdatum är den 28 oktober och vinnaren meddelas den 31 oktober 🙂

Lycka till allihopa 🙂

PS: Det går ju att boka en föreläsning också om man säkert vill få möjlighet att delta 🙂

NYHET!!!!

SÖRGÅRDENS HÄST OCH HUNDSALVA

En härlig salva som innehåller ekologisk olivolja, honung, bivax samt propolis.

En universalsalva som kan användas till mycket och till våra djur fungerar den som mjukgörande, lenande och lindrande.

Till häst är den använd vid tillstånd som mugg, rasp, eksem, klåda, torr hud, småsår, skav etc. Även vid diverse hovproblem som torrt horn och kronrand, strålröta och hålväggar.

Till hund används den som tassalva och vid andra hudproblem.

Salvan kostar 160 kr/burk och levereras i praktisk aluminiumburk om 60 ml. Porto tillkommer

Beställ din burk genom att skicka sms 070-3484645 eller mejla [email protected]

Norrlandsturné augusti 2022

Sommaren går fort och snart är det dags att åka upp och jobbar i mina gamla hemtrakter igen.

Den 5 augusti flyger jag upp till Umeå och åker hem till Unnaryd igen den 15 augusti.

Dagarna kommer att bli väldigt omväxlande med rid/CR lektioner, kommunikationsträningar, Equine Touchbehandlingar och lymfmassage. Och massor med lektioner, föreläsningar, clinics och kurser i Uppbyggande Träning för en hållbar häst enl SWUS 🙂

Ser verkligen fram emot att få träffa alla nya och gamla elever, kunder, vänner och bekanta 🙂

Min kalender är rätt fullbokad nu men skulle du vilja boka in ett besök så hör av dig så fort som möjligt så ser vi om det finns någon lucka i schemat 🙂

Så här ser schemat ut:

Lördag 6/8 Uppbyggande Träning (SWUS) – Föreläsning/clinic i Ansmark, Umeå, anmälan och info via denna länk https://forms.gle/FtCNRixKnsfdb1VH6

Söndag 7/8 Uppbyggande Träning (SWUS) – Fortsättningskurs i Häggnäs, Hörnefors anmälan och information via denna länk https://forms.gle/3PXbj6ZfEUAYvunD9

Måndag 8/8 Privatlektioner och behandlingar i bla. Täfteå, Sörfors, Röbäck och Stöcksjö

Tisdag 9/8 Privatlektioner och behandlingar i bla. Täfteå, Strand, Överboda, och Anusmark

Onsdag 10/8 Uppbyggande Träning(SWUS) – Grundkurs i Tavelsjö. Anmälan och information via denna länk https://forms.gle/VDtkRFbcSdS9VUUw8

Torsdag 11/8 Privatlektioner och behandlingar i bla. Täfteå, Innertavle, Baggböle, Ansmark och Stöcksjö

Fredag 12/8 Uppbyggande Träning(SWUS) – Grundkurs i Södra Sunderbyn, Luleå. För mer information kontakta mig omgående

Lördag 13/8 Privatlektioner och behandlingar i bla. Södra Norum och Bygdeåområdet.

Söndag 14/8 Uppbyggande Träning (SWUS) – Föreläsning/clinic i Sörfors, Umeå. Anmälan och information kommer att kunna göras via formulär på nätet inom kort.

En härlig, intensiv och omväxlande turné med andra ord 🙂

Sörgårdens SuperSommarsalva

När knott och broms är som värst smörjer jag mina hästar med min egentillverkade salva som med en härlig doft av beckolja och eteriska oljor ger ett extra skydd mot insekterna.

Kombinera gärna med att tillverka ditt eget insektsmedel, receptet hittar du HÄR

Salvan är helt giftfri och att den även fungerar både mjukgörande och läkande gör den inte sämre. Den kan utan problem användas på föl och digivande ston och många smörjer också in sina hundar under magen, runt öronen etc.

Kom dock ihåg att den innehåller olja vilket gör att den under heta sommardagar endast ska användas där solen inte kommer åt, dvs i skapet, mellan bakben, under magen etc.

Salvan går jättebra att beställa av mig. Jag skickar till nöjda häst och hundägare över hela Sverige 🙂

Den kostar 120 kr/burk, plus porto. Levereras i praktiskt aluminiumburk 60 ml.

NYHET! Nu finns salvan även i större burkar! 150 ml för 260 kr/burk plus porto

Kontakta mig via mejl [email protected] eller sms 070-3484645

Tidsoptimist – Javisst

stressklockaJag har så länge jag minns har jag levat efter devisen att tid det är ett töjbart fenomen. Och dessutom något mycket, mycket  relativt!

Mitt förhållande till tiden är komplicerat och jag är övertygad att fasta inbokade klockslag  enbart är skapade för att ge människor som mig dåligt samvete. Alla som känner mig vet att en träff med mig kl 12.00 i verkligheten innebär att jag kommer inrusande någonstans runt 12.15 (ofta ännu senare). Jag vet att jag är en dålig människa som inte kan passa tider och jag jobbar med det hela tiden. Lite bättre har det väl blivit med den mångåriga träning jag haft men de gånger jag kommit i rätt tid eller t o m lite i förväg så har det oftast berott på att jag 1. tagit fel på tiden 2. är i tid men tagit fel på dag 3. Har blivit upphämtad och skjutsad av en mer ordentlig tidsmedveten människa.

De fåtal gånger vi faktiskt lyckas med konststycket att vara på rätt plats i rätt tid  ( ja, min man är min ständige medbrottsling i detta) blir vi lika glatt överraskade som om vi skulle ha inhandlat den rätta trisslotten.

Vi har blivit något lite bättre på att infinna oss enligt överenskommelse men mina stackars barn kan vittna om att de under hela deras uppväxt fått vänja sig vid att deras föräldrar missat de första tjugo minuterna av alla avslutningar, uppträdanden, luciatåg, föräldramöten och innebandymatcher. (Nu ljuger jag, den enda innebandymatch vi kom iväg på såg vi faktiskt hela)  Barnen blev så vana vid detta att de så småningom fick en annan tidsuppfattning än andra barn. De visste att det inte fanns någon akademisk kvart men var övertygad över att Sörgårdstid (= 30 min senare) existerade i allra högsta grad. Att bli hämtad av oss på stan, hos kompisar och efter träningar betydde alltid att man gjorde sig klar 25 minuter efter överenskommen tid och ändå fick 5 minuter av frisk luft. Det blev trots allt folk av dom ändå och eftersom att barn har en tendens att göra tvärtemot sina föräldrar så är de alla utomordentligt duktiga på att komma dit de ska i rätt tid.

Anledningen till denna ständiga försenade ankomst är inte brist på respekt för den jag ska möta, tvärtom så försöker jag verkligen se till att börja i tid och göra mig klar så att jag i god tid ska vara på plats. Men tidsoptimist som jag är så inleder jag varje morgon med att i tanken gå igenom dagen och då verkar det helt rimligt att jag ska hinna städa toan, träna två hästar och ringa 5 samtal innan jag ska iväg kl 10.00. I verkligheten hinner jag knappt äta frukost innan jag superstressad slänger mig ut genom ytterdörren 10.23. Och självklart kommer jag försent dit jag ska.

Numera har jag slutat komma med krystade bortförklaringar och genomskinliga halvsanningar utan erkänner utan omsvep att jag helt enkelt är kass på att passa tider. Jag är ju bara 60 år (snart) så än har jag ju tid(!) att förbättra mig. Mitt mål är att jag innan jag fyller 90 så kommer jag aldrig att komma försent någonstans. Fast då kanske det mer beror på att jag inte längre kommer ihåg var jag ska och när.

Däremot förväntar jag självklart mig att alla mina elever och hästägare ska passa våra inbokade tider 🙂 Flemande

Glutenfria frasvåfflor

Här kommer ett riktigt bra recept på glutenfria våfflor 🙂

25 g jäst (1/2 pkt)

4 dl mjölk

3,5 – 4 dl glutenfritt mjöl

1/2 tsk salt

100 g smör

Lös upp jästen med lite av mjölken. Rör ner resten av mjölken tillsammans med mjöl och salt. Rör till smeten är slät och fin.

Låt smeten vila i minst 30-60 minuter, gärna i kylen med en plast över bunken. (Jag brukar göra smeten på kvällen och låta den vila till dagen efter)

Innan gräddning: Smält smöret i en panna och häll ner i smeten, rör noga så att allt blandar sig ordentligt.

Smörj våffeljärnet innan första våfflan, sen behövs det inte mer. Jag brukar ta en knapp dl smet per våffla. Grädda till den är gyllenbrun och frasig 🙂

Ät och njut med valfri topping 🙂

Lägg gärna våfflorna en och en på galler om de inte äts direkt de är gräddade så behåller de frasigheten bättre.